miejsce w kuchni

Kuchnia jest często głównym miejscem w domu, a przy współczesnym napiętym harmonogramie, czasu na wszystko nam brakuje. Jeżeli twoja spiżarnia lub półki są niezorganizowane, szukanie składników, których potrzebujesz do przygotowania posiłków i przekąsek może być frustrujące i czasochłonne. Kiedy zorganizujesz swoją spiżarnię i kuchnię, przestrzeń stanie się bardziej funkcjonalna, zachęcająca i efektywna.

Poniższy tekst oferuje rozwiązania w zakresie przechowywania w kuchni, które pomogą Ci lepiej ją kontrolować, z poradami dotyczącymi organizacji i przydatnymi rozwiązaniami, które pozwolą Ci utrzymać wszystko na swoim miejscu. Dowiesz się, jak zorganizować kuchnię w krótkim czasie!

Podstawowe przechowywanie w spiżarni

Najlepsze systemy do przechowywania w spiżarni są trwałe, łatwe do czyszczenia i bardzo elastyczne w zagospodarowaniu, z dużą ilością akcesoriów, aby dopasować różne potrzeby przechowywania. Przystępność jest kolejnym plusem. Dwie z najbardziej przydatnych kuchennych i spiżarnianych opcji organizacyjnych, które pasują do tej kategorii to modułowe półki i organizatory spiżarni. Jeszcze jedna pożyteczna opcja to organizatory na drzwiach szafek. Jeżeli twoje szafki są zagracone, po prostu wieszasz organizator na drzwi.

Regały stalowe

Regulowane regały stalowe to świetny sposób na zorganizowanie się w eleganckim stylu. Wytrzymałe półki można ustawić tak, aby dostosować je do różnych wysokości, a dzięki nim można trzymać urządzenia pod ręką bez zajmowania miejsca na blacie. Dodatkowo, półki łatwo się czyści.

Pamiętaj, aby sprawdzić limit wagowy, który każda półka może utrzymać, i nie przeciążaj półek. Jeśli Twoja podłoga jest nierówna, możesz dołączyć zwykły uchwyt ścienny dla dodatkowej stabilności.

Przechowywanie tekstyliów

Ścierki kuchenne nadają się do różnych rozwiązań. Złóż i ułóż je płasko na półce w spiżarni lub na kuchennym stole, aby czyste ścierki do naczyń i ręczniki były w zasięgu ręki. Użyj desek do krojenia jako podstawy i przegródek dla stosu ścierek, aby stos był stabilny, a tkaniny proste.

W przypadku większych elementów, takich jak bieżniki stołowe i obrusy, przechowuj je w hermetycznych pojemnikach lub torbach próżniowych, a następnie umieść je w dowolnej szufladzie lub spiżarni bez obawy o uszkodzenie.

Aby zorganizować kuchenne ścierki, zainstaluj haczyki w pobliżu zlewu, aby powiesić je na nich, dzięki czemu będą mogły uzyskać odpowiednią przewiewność i zapobiec powstawaniu zapachów pleśni. Jeżeli nie lubisz patrzeć na ścierki, mogą być umieszczone wewnątrz drzwi spiżarni, pod zlewem lub w jakimś miejscu poza widokiem, ale wciąż będą sprawnie schnąć między użyciem.

Wysoki i otwarty system przechowywania

Wysokie pojemniki świetnie nadają się do przechowywania przedmiotów takich jak torebki z makaronem czy akcesoria kuchenne w pozycji pionowej. Oszczędza to miejsce i pozwala zmieścić więcej przedmiotów na mniejszej powierzchni.

Dzięki otwartej górze przedmioty są łatwe do wyjęcia i łatwe do zauważenia, więc możesz stwierdzić, kiedy coś wymaga wymiany.

Półki przesuwne

Przesuwane półki lub wysuwane szuflady szafek zapewniają efektywne przechowywanie. Pociągnij je do przodu, aby odsłonić całą zawartość półki, lub schowaj je do szafek kuchennych dla ukrytej organizacji. Przesuwne półki nie tylko utrzymują bałagan schowany, ale możliwość przesuwania ich ułatwia dostęp do tego, czego potrzebujesz z szafki.

Wózki na kółkach

Kuchenny wózek na kółkach jest niezbędny, nawet w najmniejszej kuchni. Oferując pionowe przechowywanie wraz z mobilnością, wózek na kółkach może być używany do wszystkiego, od obszaru przygotowywania żywności do serwowania żywności. Dodatkową korzyścią z wózków kuchennych jest to, że mogą one być z łatwością przenoszone, gdziekolwiek są potrzebne.

miejsce na przechowywanie

Przechowywanie produktów

Pojemniki doskonale nadają się do przechowywania produktów, zarówno na półce w spiżarni, jak i w lodówce. Dzięki atrakcyjnemu wyglądowi i możliwości zobaczenia, co jest do wyboru, produkty są łatwo dostępne. Może to również zachęcić wszystkich domowników do spożywania większej ilości produktów, dzięki czemu zapasy szybko się kończą i mniej się marnuje.

Hermetyczne pojemniki do przechowywania

Szczelne pojemniki do przechowywania są świetne do przechowywania różnych rzeczy. Te pojemniki wyróżniają się pod względem utrzymania świeżych składników i ochrony przed zarazkami.

Dla składników hydroskopijnych takich jak cukier lub suszone owoce, hermetyczne przechowywanie jest niezbędne, aby zapobiec zbrylaniu i twardnieniu. Szukaj pojemników ze szczelnymi pokrywami, aby zapobiec przypadkowemu rozsypaniu.

Kwadratowe pojemniki

Rozważ zaopatrzenie się w hermetyczne pojemniki do przechowywania żywności o kwadratowych lub prostokątnych kształtach. Kształt ten pozwala na lepsze wykorzystanie powierzchni do przechowywania, zarówno na półce, jak i w zamrażarce.

Kwadratowe pojemniki zajmują o 25 procent mniej miejsca niż okrągłe o tej samej pojemności, więc z łatwością zmieścisz w nich więcej produktów w swojej spiżarni.

Farba tablicowa

Nałóż jedną warstwę na wewnętrzną stronę drzwi spiżarni lub pokryj całą ścianę. Farba tablicowa nie tylko ułatwia tworzenie listy zakupów i ułatwia organizację zapasów w kuchni, ale także pozwala całej rodzinie być na bieżąco. Dodatkowo dodaje do wystroju odrobinę radości.

Organizer kieszonkowy

Nie przeocz drzwi w poszukiwaniu więcej miejsc do odkładania rzeczy. Organizacja kieszonkowa na drzwiach jest jednym z najbardziej popularnych pomysłów na przechowywanie w małej kuchni. Wybierz materiał z tworzywa sztucznego dla łatwego czyszczenia.

Powieś jeden wewnątrz spiżarni jako miejsce do przechowywania małych pakietów przypraw, mieszanki sosów i przypraw, które mogą zsunąć się z półek spiżarni. Możesz również zamontować go na wolnej ścianie w pobliżu kuchenki i używać go do przechowywania przyborów kuchennych.

Są to również świetnym miejscem do przechowywania przyborów szkolnych lub artystycznych, jeśli stół kuchenny jest wyznaczonym miejscem na rodzinne projekty i prace szkolne.

Stojak obrotowy

Ten gadżet jest kuchennym narzędziem roboczym. Umieść jeden taki obracający się stojak na półce spiżarni i zagwarantuj sobie możliwość szybkiego dostępu do butelek z sosami i przyprawami za pomocą kilku szybkich obrotów.

W miejscach, gdzie masz pionową przestrzeń, nawet możesz ustawić podwójny stojak i uzyskać podwójną wygodę przechowywania w tym samym miejscu.

Skrzynki

Drewniane lub plastikowe skrzynie są idealnym rozwiązaniem do przechowywania ciężkich przedmiotów. Mogą być one umieszczone pod półkami i na podłodze spiżarni. Można również zmieścić wiele rzeczy w skrzyni, a jednocześnie trzymać je w jednym miejscu, unikając bałaganu. Drewniane skrzynki są szczególnie użyteczne dla utrzymania nieforemnych lub wąskich przedmiotów razem, takich jak butelki.

Ścienna tablica z uchwytami

Tablica z uchwytami jest łatwa do zawieszenia i może być dopasowana do rozmiarów ściany. Użyj jej do zawieszenia przyborów kuchennych, garnków, patelni i nie tylko. Tablice do zawieszenia na ścianie pozwalają na efektywne przechowywanie w kuchni, ponieważ utrzymują przedmioty kuchenne z dala od siebie, ale wciąż w zasięgu ręki.

Kuchenne pomysły organizacji spiżarni nakreślone powyżej to tylko kilka sposobów na zorganizowanie twojej przestrzeni. Różnorodność przechowywania i organizacji są dla nas rozwiązaniami jak łatwiej zarządzać i utrzymywać wszystko w zasięgu ręki. Gdy ty uczysz się jak organizować spiżarnię, ja sprawiam, że to staje się dużo łatwiejsze!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*
*